Aandacht voor 
het behoud van uw
commerciële relatie 
met uw klanten 

Expertise 
en transparantie

Bevoorrechte partner
van ondernemers

Jong en 
dynamisch team

Wij gaan voor 
een totaalaanpak

Steeds online 
toegang tot uw dossiers

Unieke en voordelige 
abonnementsformules

Invorderingexperts

Geen financiële 
verrassingen

21 april 2016

Europa beschuldigt Google van machtsmisbruik

De Europese Commissie is van oordeel dat Google met het Android besturingssysteem zijn positie op verschillende manieren misbruikt waardoor er geen concurrentie mogelijk is.

De zaak tegen Google hangt al een tijdje in de lucht en deze week legde Eurocommissaris Margrethe Vestager uit hoe Google zich niet aan de regels houdt.

Vestager merkt op dat de meeste smartphone- en tabletmakers die Android gebruiken dat in combinatie met Google Search, de Play Store en Chrome doen. "Die fabrikanten moeten een licentie van Google krijgen om Android te mogen gebruiken. Maar daarbij zijn ze verplicht om Google als standaard zoekmachine in te stellen, net zoals het installeren van Chrome. Ze zijn dus niet vrij om te kiezen wat ze installeren op hun toestellen", zegt Vestager op de persconferentie.

Ook zou Google verbieden dat er apps vooraf worden geïnstalleerd die gelijkaardig zijn aan standaard meegeleverde Android-apps. "Dat soort bepalingen verstoort de concurrentie", klinkt het. "We hebben ook bewijzen gevonden dat als resultaat van de verschillende stappen van Google, fabrikanten en operatoren niet voor alternatieven hebben gekozen. (...) dat raakt consumenten, beperkt hun keuze en beperkt innovatie in het mobiele landschap."

Het technologiebedrijf zou bovendien financiële incentives hebben gegeven aan fabrikanten en gsm-operatoren als ze Google Search op hun toestellen zouden gebruiken.

Beperkte open source

Vestager merkte ook op dat Android open source is en dat ontwikkelaars dus makkelijk hun eigen versie van Android kunnen maken. Maar volgens de Eurocommissaris voorkomt Google dat fabrikanten zulke concurrerende toestellen op de markt brengen.

Hoe groot de schade van concurrenten van Google precies bedraagt kan Vestager niet becijferen. Het technologiebedrijf heeft nu twaalf weken om te reageren. 

terug naar overzicht