Aandacht voor 
het behoud van uw
commerciële relatie 
met uw klanten 

Expertise 
en transparantie

Bevoorrechte partner
van ondernemers

Jong en 
dynamisch team

Wij gaan voor 
een totaalaanpak

Steeds online 
toegang tot uw dossiers

Unieke en voordelige 
abonnementsformules

Invorderingexperts

Geen financiële 
verrassingen

Tot 100.000 euro boete als bank extra kosten van woonlening verzwijgt

4 mei 2016

Tot 100.000 euro boete als bank extra kosten van woonlening verzwijgt

"Een hypothecair krediet is vandaag vaak een doolhof van cijfers en regeltjes, geen simpele klus. Ik wil dat de consument beter geïnformeerd wordt", zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Vanaf 1 december moeten banken daarom een nieuw formulier invullen waarop álle kosten staan die bij een woonlening komen kijken. De bank moet daarop vermelden wat je betaalt voor dossierkosten, je brandverzekering, je schuldsaldoverzekering,... "Zo kan de klant niet verrast worden. Hij moet op een degelijke manier kunnen vergelijken tussen banken", aldus Peeters. Als klant krijg je dan een document van 5 A4'tjes lang.

Verdoken kosten

Volgens Kristof De Paepe van Spaargids.be komt zo'n controle niet te laat. Hij benadrukt in de kranten dat het prijskaartje van een lening snel kan oplopen als klanten allerhande verzekeringen moeten bijnemen. "Op een lening van 200.000 euro, met een vast rentetarief over 25 jaar, kan er al snel 8.000 euro bijkomen", zegt hij.

"Een voorbeeld: drie jaar geleden betaalde je bij KBC 350 euro om een woonlening af te sluiten of te herfinancieren. Onlangs heeft de bank dat tarief opgetrokken naar 500 euro. De prijzen gingen eveneens omhoog bij BNP en Crelan (100 euro duurder), AXA (70 euro) en Belfius (60 euro)", gaat De Paepe verder.

Febelfin, de federatie van Belgische banken geeft toe dat er dringend nood is aan meer transparantie in de bankensector. "We merken dat een aantal kosten van de woonlening niet volledig bekend is bij de klant. Daar willen we aan werken", klinkt het.

Tot 1 maart volgend jaar krijgen de banken nog een overgangsperiode. (Belga/NS)   

terug naar overzicht