Aandacht voor 
het behoud van uw
commerciële relatie 
met uw klanten 

Expertise 
en transparantie

Bevoorrechte partner
van ondernemers

Jong en 
dynamisch team

Wij gaan voor 
een totaalaanpak

Steeds online 
toegang tot uw dossiers

Unieke en voordelige 
abonnementsformules

Invorderingexperts

Geen financiële 
verrassingen

18 mei 2016

Consumentenkredieten worden goedkoper

De tarieven worden uitgedrukt in jaarlijkse kostenpercentages of JKP's. Het is de overheid die de maximale tarieven vastlegt.

Het maximale JKP voor leningen en verkopen op afbetaling tussen 1.250 euro en 5.000 euro zakt met een procentpunt: van 13,50 procent naar 12,50 procent. Het gaat typisch om leningen voor of aankopen op afbetalingen van bijvoorbeeld zetels of dure elektrotoestellen.

Ook het maximale JKP voor de financieringshuur - een vorm van leasing voor particulieren - tussen 1.250 euro en 5.000 euro daalt van 9,50 procent naar 8,50 procent. Op de site van de federale overheidsdienst Economie vind je een overzicht terug van de nieuwe tarieven.

Enkel voor nieuwe kredieten

De andere JKP's wijzigen niet. De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een veranderlijke debetrentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste debetrentevoet.

Het is van september 2012 geleden dat de maximale tarieven voor deze consumentenkredieten nog eens werden aangepast.

Dat de tarieven van de consumentenkredieten ondanks de lage renteomgeving toch nog zo hoog liggen, heeft te maken met de specificiteit van de leningen: op zeer korte termijn en voor kleine bedragen.   

 

Bron: Moneytalk 

terug naar overzicht