Aandacht voor 
het behoud van uw
commerciële relatie 
met uw klanten 

Expertise 
en transparantie

Bevoorrechte partner
van ondernemers

Jong en 
dynamisch team

Wij gaan voor 
een totaalaanpak

Steeds online 
toegang tot uw dossiers

Unieke en voordelige 
abonnementsformules

Invorderingexperts

Geen financiële 
verrassingen

Wat verandert er op 1 juli 2016?

4 juli 2016

Wat verandert er op 1 juli 2016?

Hogere tarieven verkeersbelasting en BIV vanaf 1 juli 2016

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft de geïndexeerde tarieven van de verkeersbelasting en van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 juni 2016.
De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 juli 2016.

Regering herwerkt btw-vrijstelling voor diensten van ‘kostendelende verenigingen’

Via de wet van 26 mei 2016 herwerkt de Regering de regeling over de vrijstelling van btw voor de diensten die ‘zelfstandige groeperingen van personen’ verrichten voor hun leden. Deze zelfstandige groeperingen worden meestal aangeduid als ‘kostendelende verenigingen’. De aanpassing komt er op vraag van Europa. De herwerkte regeling geldt vanaf 1 juli 2016.  

Horeca-uitbaters met omzet van meer dan 25.000 euro moeten btw-kasticket uitreiken via geregistreerde kassa 

Vanaf 1 juli 2016 moet elke exploitant van een inrichting waar maaltijden worden verbruikt, en elke traiteur die regelmatig cateringdiensten verricht, een btw-kasticket uitreiken via een Geregistreerd Kassa Systeem (GKS). Dit als zijn jaaromzet (excl. btw) voor die restaurant- en cateringdiensten meer bedraagt dan 25.000 euro. Dat blijkt uit het KB van 16 juni 2016 dat het Btw-KB nr. 1 wijzigt.

Wetgeving voor watersporten op zee wordt versoepeld
Het wettelijke kader voor watersporten op zee of brandingsporten (zoals wind-, golf- en kitesurfen) wordt vanaf juli een stuk soepeler.
De wetgeving voor watersporten op zee was al enkele decennia oud, waardoor de regels vaak niet aangepast waren aan de huidige realiteit. Daarom is na overleg met de kustbesturen, watersportverenigingen, handhavingsdiensten en veiligheidsbeambten beslist om het wettelijk kader te herzien.
Een van de belangrijkste wijzigingen is de afschaffing van de 7-beaufort-regel vanaf 1 juli. Tot nu toe was het voor sporters namelijk verboden om bij 7 beaufort in zee te gaan, hoewel de wind net een essentieel onderdeel is van hun sport. Voorts wordt de verplichte uitrusting afhankelijk van de afstand van de kust. Dichtbij het strand volstaat een isothermisch pak, maar sporters die verder in zee gaan, moeten een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen bij zich hebben.
Het Vlaams Gewest zal ook insteekzones voor jetski's kunnen aanduiden. Momenteel mogen die alleen vanuit de havens vertrekken.

 

Bron: Legalworld

terug naar overzicht