Aandacht voor 
het behoud van uw
commerciële relatie 
met uw klanten 

Expertise 
en transparantie

Bevoorrechte partner
van ondernemers

Jong en 
dynamisch team

Wij gaan voor 
een totaalaanpak

Steeds online 
toegang tot uw dossiers

Unieke en voordelige 
abonnementsformules

Invorderingexperts

Geen financiële 
verrassingen

4 juli 2017

Door efficiëntere inning is er geen ontkomen meer aan boetes

Niemand betaalt graag zijn verkeersboete, en dat hoeft u de overheid niet te zeggen. Zowel bij politie, parket als de politierechtbank is een indrukwekkend aantal ambtenaren in de weer met het uitsturen van boetes, minnelijke schikkingen en herinneringsbrieven.

Gevolg? Teveel boetes blijven uiteindelijk onbetaald, en het hele proces kost de overheid gigantisch veel geld aan administratie, brieven, postzegels en personeel. 

Een unieke samenwerking tussen Justitie, Binnenlandse Zaken en de FOD Mobiliteit moet daar nu verandering in brengen. Concreet wordt de inningsprocedure van verkeersboetes achter de schermen fors geautomatiseerd en krijgen wanbetalers zonder pardon forse meerkosten aangesmeerd.

“Nu laten heel veel mensen hun boete liggen, en sturen wij zonder veel succes herinneringsbrief na herinneringsbrief”, zegt justitieminister Koen Geens (CD&V). Echter, wie nu nog een verkeersovertreding begaat, en de zogenaamde onmiddellijke inning van de politie niet op tijd betaalt, krijgt van het parket een minnelijke schikking die meteen 33 procent duurder is.

Wie vervolgens ook deze duurdere minnelijke schikking van het parket op de kast laat liggen, krijgt van het parket een bevel tot betalen aangesmeerd, “waardoor het boetebedrag met nog eens zo’n 35 procent stijgt”, aldus Edward Landtsheere, woordvoerder van de FOD Justitie.

Dat bevel tot betalen heeft verstrekkende gevolgen hebben: “Zo’n bevel geeft de FOD Financiën het recht het openstaande boetebedrag van je belastingen te houden of een deurwaarder in te schakelen”, aldus nog Landtsheere. “Financiën doet daarnaast ook controles langs de kant van de weg, met nummerplaatscanners. Houden ze je dan tegen, omdat je nog een boete hebt openstaan, moet je ter plaatse betalen, of je auto achterlaten.”

Voor de duidelijkheid: deze manier van werken gaat op voor verkeersovertredingen van de eerste, tweede en derde graad. “rijden zonder gordel, kleine snelheidsovertredingen, of geen voorrang verlenen.” Wie zwaardere verkeersovertredingen begaat, of zijn boete betwist, zal nog steeds voor de politierechter verschijnen.

Eén lichtpuntje: de overheid maakt het mensen tegelijk makkelijker om boetes te betalen, via de website www.verkeersboeten.be. “Op basis van het nummer van het proces-verbaal krijg je je boete te zien. Het boetebedrag en de lange betalingsreferentie is al ingevuld, waardoor je alleen nog je bankkaart moet bovenhalen om de betaling te regelen.”

Snel en vlot afhandelen via nieuwe site

Vergis u niet wanneer u surft naar de gloednieuwe overheidswebsite waarmee u snel en vlot uw verkeersboetes kan betalen. Het is wel degelijk www.verkeersboeten.be en niet verkeersboetes.be.

 

Bron: Het Nieuwsblad

terug naar overzicht