Aandacht voor 
het behoud van uw
commerciële relatie 
met uw klanten 

Expertise 
en transparantie

Bevoorrechte partner
van ondernemers

Jong en 
dynamisch team

Wij gaan voor 
een totaalaanpak

Steeds online 
toegang tot uw dossiers

Unieke en voordelige 
abonnementsformules

Invorderingexperts

Geen financiële 
verrassingen

19 oktober 2017

Belangrijke hervormingen inzake auto-fiscaliteit.

Het Zomerakkoord van de regering Michel van eind juli voert enkele belangrijke hervormingen door op het vlak van de vennootschapsbelasting. Het richt zijn pijlen vooral tegen de zogenaamde fake-hybrides. De wijzigingen zullen van kracht worden vanaf 2020.

Hybride wagens zijn wagens met zowel een verbrandingsmotor als een elektrische motor, die beiden gebruikt worden voor de aandrijving van het voertuig. Bij zogenaamde full-hybrides wordt de verbrandingsmotor ook gebruikt om de batterij op te laden. Dit is niet zo bij plug-in hybrides, waarbij de batterij wordt opgeladen door een aansluiting op het elektriciteitsnet.

Nu zijn er heel wat auto’s op de markt die het label dragen van hybride auto, omdat ze naast een vervuilende verbrandingsmotor ook een elektromotor aan boord hebben. Maar de capacitiet van de elektrische batterij is zodanig klein dat haar effect te verwaarlozen is, en de wagens nog steeds erg vervuilend zijn. Dit zijn de zogenaamde fake hybrides.

Om de fiscaliteit meer in lijn te brengen met de realiteit, en beter af te stemmen op de werkelijke uitstoot, wil de regering deze fake hybrides nu ook aanpakken. Vanaf 2020, wanneer de hervormingen zullen ingaan, zal de energiecapaciteit van de batterij ten opzichte van het gewicht van de wagen worden vergeleken. Valt deze te licht uit, dan betreft het een fake hybride, en zal die niet langer van het fiscale gunstregime kunnen profiteren.

Daarnaast zitten er nog enkele andere wijzigingen in de pijplijn. Zo zal een elektrische wagen niet langer voor 120% aftrekbaar zijn, maar wordt dit tarief teruggebracht naar maximaal 100%. De meest vervuilende wagens worden daarentegen opnieuw strenger aangepakt. De fiscale aftrekbaarheid van autokosten wordt gelijkgetrokken voor vennootschappen en zelfstandigen.

Verder zal ook het basistarief dat bedrijven op hun winsten betalen daen van 33,99% naar 25%.

  

terug naar overzicht